Energieboost voor meer werkgeluk

Waar krijg jij energie van? Lekker op vakantie gaan, uitslapen in het weekend, je kat kroelen, dansen op je favoriete muziek, naar de bioscoop gaan of een wandelingetje in de natuur maken? Dingen die je energie geven kunnen kleine en grote dingen zijn. Je weet natuurlijk best, waar je energie uithaalt. En je weet ook best wanneer je te weinig tijd neemt om je batterij weer op te laden.

In een zakelijke omgeving is dat wellicht lastiger te herkennen. Waar krijg je nou energie van? Van vergaderen? Van het maken van spreadsheets of de administratie bijhouden? Dacht het niet. Het gaat vaak om dingen die veel lastiger zijn om aan te geven. Je houdt er misschien van om mensen met elkaar in contact te brengen, aan een nieuwe baan te helpen of om creatieve ideeën te bedenken. De ene persoon vindt het fijn om dat bij een klein bedrijf te doen en de ander juist bij een groot. Mensen verschillen in hun wensen en behoeften. Wat jou energie geeft, heeft te maken met je innerlijke drijvers en motivatie. Dingen die je motiveren geven je meer energie. En waar je energie van krijgt, maakt je gelukkig.

 

Drie keer gelukkig

Ik verdeel energiegevers graag over drie geluksniveaus.  Op het eerste niveau vind je de energieboosters die je vrolijk, blij of opgewonden maken. Bijvoorbeeld een mooie werkplek, een auto van de zaak, een behaald resultaat of een tof compliment van je baas. Het plezier is echter van tijdelijke aard, maar daarom niet minder belangrijk. Het is de beloning en waardering voor het harde werken.

Op het tweede niveau staan de activiteiten die je zoveel energie geven dat er geen ruimte is voor afleidende gedachten. Je gaat op in je werk en bent één met wat je doet. Je bent in flow en verliest de tijd uit het oog. Je werkt aan een tof project, gaat helemaal op in het schrijven van je boek of het brainstormen over je volgende campagne.

 

Betekenisvol werk

De laatste groep energieboosters gaan over zingeving en betekenisvol werk, het derde geluksniveau. Het gaat dan niet alleen om je eigen geluk maar om de bijdrage die je levert aan een groter geheel. Je verbindt je met en zet je in voor iets wat groter is dan jijzelf. Het zijn die dingen die er voor jou echt toe doen en die de wereld een stukje mooier maken. Je werkt bijvoorbeeld als freelancer omdat je balans tussen werk en privé beter te kunnen verdelen. Een hecht en gelukkig gezin zijn belangrijk streven voor je. Of je werkt bij een kledingmerk dat zich inzet tegen kinderarbeid. Je zet je meer dan gemiddeld in voor je medemens en het verbeteren van de maatschappij is een van de belangrijkste doelen in je leven.

Ik ben ervan overtuigd dat we boosters uit alle drie de niveaus nodig hebben om gelukkig te zijn. Een blije klant, een tof project en je verbonden voelen, toveren een tevreden glimlach op je gezicht. Hoe meer energie gevende activiteiten we doen, hoe positiever onze emoties. En hoe meer positieve emoties we ervaren, des te productiever en creatiever we zijn. Hoe productiever en creatiever we zijn, hoe succesvoller we zijn.