Heb lef! Kom in balans

We kennen allemaal wel voorbeelden van situaties waarin het niet goed gaat omdat de balans weg is. Mensen die te veel hooi op hun vork nemen, of mensen die vinden dat ze continue aan de verwachtingen van anderen moeten voldoen. Sommigen hebben zoveel moeite met het evenwicht vinden dat ze in een burn-out terecht komen. De druk van buitenaf kan soms zo sterk voelen, dat je je innerlijke grenzen oprekt en niet respecteert. Met behulp van social media doen we daar graag nog een schepje bovenop. We spiegelen ons aan het perfecte leven van anderen waardoor we onszelf onnodig een hoog ideaalbeeld opleggen en volmaakt willen zijn.

 

Balans vinden en houden

Balans houden is echt lastig. Het wreekt zich altijd als je niet in evenwicht ben. Als je teveel werkt, heb je geen oog meer voor de mensen om je heen. Alsje alleen maar bezig ben met je gezondheid, ben je niet gezond bezig. Als je te hoge eisen stelt aan jezelf, neem je onnodige risico’s die een succesvol leven juist in de weg staan. Te ambitieuze plannen zijn niet realistisch. Je bereikt je doelen niet, je wordt er geen succesvolle ondernemer mee. Het zit je persoonlijke ontwikkeling in de weg. Balans vinden vraagt om het lef te hebben je eigen grenzen te accepteren. Je eigen beperkingen kennen, helpt je groeien.

Het vraagt ook lef van je om je eigen sterke kanten en kwaliteiten te aanvaarden. Je kunt jezelf namelijk ook te klein inschatten. Je vertrouwt jezelf weinig toe. Je werpt voortdurend belemmeringen op om maar nooit een stap te nemen. Je zult er dan nooit achter komen waar je grenzen liggen. Je moet dus over je grenzen gaan om te ontdekken waar voor jou de balans ligt en welke uitdagingen je daarin hebt. Die uitdagingen bestaan uit het onderzoeken en ontwikkelen van vaardigheden om niet uit evenwicht te raken.

 

Goed kiezen

Balans is een mooi woord. Het gaat ervan uit dat er twee helften zijn. Aan de ene kant staat je hoeveelheid energie die je hebt en aan de andere kant staat waar je die aan uitgeeft. Ze moeten met elkaar in evenwicht zijn. Je moet dus keuzes maken waar jij je voor inspant. Daarbij is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat daar activiteiten tussen staan die je energie leveren. om de boel in balans te houden. Je moet dus keuzes maken die goed zijn voor jou. Die bijdragen aan de dingen die jij echt belangrijk vindt in het leven.

Kiezen doe je de hele dag door. Van wel of niet het koekje bij de koffie tot het opvoeren van de werkdruk in je team. En van je kind uitdagen tot je baan opzeggen. Grote en kleine keuzes maken we bewust en onbewust. Sta de komende dagen eens stil bij alle keuzes die je op een dag maakt? Zorgen die keuzes voor meer evenwicht en passen ze bij het leven dat je wilt leiden of ben je de droom van anderen aan het najagen? Sla je dat koekje af omdat je echt graag beter in je vel wilt zitten of is er eigenlijk niet zoveel mis met je gewicht en ben je streng voor jezelf om aan de verwachtingen van anderen te voldoen? Hebben je collega’s het echt te druk of vind je het lastig om aan te geven dat je het extra werk er nu even niet bij kunt hebbben?

 

In evenwicht zijn helpt je op je innerlijke weg, op de weg van jouw zelfontplooiing. Het laat je zien wat je jezelf moet toevertrouwen en wat niet. Wanneer je de kunst van het in balans zijn begrijpt, ben je blij met je beperkingen en je kwaliteiten. Dan ontkom je aan het gevaar iets na te jagen wat je leven niet waardevol maakt.