4770
post-template-default,single,single-post,postid-4770,single-format-standard,theme-borderland,eltd-core-1.1.3,woocommerce-no-js,borderland-theme-ver-2.2,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,fade_push_text_top,grid_800, vertical_menu_with_scroll,columns-3,type1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Succesvol Leiderschap ontwikkelen: wees een inspiratiebron voor anderen

Probleemloos innoveren, moeiteloos veranderen, faillissementen voorkomen, omzetdaling tot een halt brengen. En dat allemaal dankzij verbindend leiderschap. Klinkt te mooi om waar te zijn? Na heel wat opdrachten, trainingen, bijeenkomsten en gesprekken weet ik het zeker: de sleutel tot succesvol veranderen is verbinden.

 

Mensen maken het verschil

Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen hoeveel boeken er geschreven zijn of hoeveel hits google geeft op “Leiderschap”. Het is en blijft een hot item. En terecht. Er wordt veel over gepubliceerd, maar blijkbaar weinig over gelezen. Want we weten al heel lang dat het uiteindelijke resultaat weinig te maken heeft met het juiste proces, een sturende managementstijl of een bedrijf waarin iedereen doet wat de baas ook doet. Niet processen, regels en procedures, maar mensen bepalen het verschil tussen succes en falen. De rol van persoonlijk leiderschap in het beïnvloeden van gedrag en prestaties van medewerkers is groot.

En toch, als het tegenzit, als klanten wegblijven, kosten stijgen, als producten verouderd zijn, medewerkers niet meer gemotiveerd zijn… Wat doen we dan? Dan passeren we als eerste de menselijke aspecten van onze organisatie. We focussen op procesoptimalisatie, bezuinigen op arbeid, snijden in de kosten….. Technisch management neemt het dan over. Met zelden blijvende positieve gevolgen.

Nou wil ik niet beweren dat je geen actie moet ondernemen bij tegenwind. Integendeel. Maar weet waar je de accenten legt en begin met de mensen. Met betrekken, informeren, inspireren en motiveren. Want hoeveel processen je ook implementeert; ze moeten worden uitgevoerd door mensen. Ooit een slecht functionerend elftal een kampioenschap zien halen? Ooit een bedrijf zien floreren waarin het management over elkaar heen buitelt?

 

Connectie = succes

Wat ik heb ondervonden is dat succesvolle bedrijven, of liever nog succesvolle managers de samenwerking opzoeken. In een tijd van individualisme zijn we opgegroeid met het idee dat we alles zelf moeten doen. Zelfredzaamheid; het is ons met de paplepel ingegoten. Succesvolle leiders hebben een aantal persoonlijke eigenschappen met elkaar gemeen. Eigenschappen die te maken hebben met verbinding maken en samenwerken. Zo kunnen ze een grote diversiteit van mensen aan zich binden, hebben ze een groot aanpassingsvermogen en staan ze midden in de maatschappij.

 

De kenmerken van succesvolle leiders.

(Geen uitputtend overzicht, wel een mooi begin)


Diversiteit

Sir Ken Robinson zei het ooit al in een van zijn TEDTalks. Geen soort is zo divers als de mens. Diversiteit leidt tot creativiteit en dat leidt weer tot nieuwe inzichten en kansen. Managers zijn zich steeds meer bewust dat diversiteit belangrijk is voor de ontwikkeling van hun bedrijf. Maar dat betekent ook dat managers zich moeten kunnen verbinden met uiteenlopende groepen. In hoeverre ben je als manager in staat om bruggen te bouwen en mensen echt aan je te binden?

Aanpassen

Echte leiders binden medewerkers aan zich door ‘leren en faciliteren’. Zij leren van hun omgeving, luisteren naar hun medewerkers en faciliteren hen zodat zij vorm en inhoud kunnen geven aan de besluiten die door het management zijn genomen. Ze gaan moeilijke besluiten niet uit de weg, leggen medewerkers niet op hoe ze een en ander moeten uitvoeren en staan veranderingen niet verder in de weg. Ze geven leiderschap door en verbinden zich zo met hun collega’s. Ze zijn dus zelf enorm flexibel en passen zich aan.

The bigger picture

Maar de belangrijkste eigenschap vind ik nog wel dat succesvolle leiders snappen dat ze deel uitmaken van de maatschappij. Zij zijn zich bewust van de rol die zij en hun bedrijf hebben in de samenleving. Met social media kijkt die samenleving tegenwoordig 24/7 met je mee. Mensen kijken of je je belofte waar maakt en vinden daar iets van. Doe je dat goed, dan willen mensen graag met je verbonden zijn. Zowel extern als intern.