4763
post-template-default,single,single-post,postid-4763,single-format-standard,theme-borderland,eltd-core-1.1.3,woocommerce-no-js,borderland-theme-ver-2.2,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,fade_push_text_top,grid_800, vertical_menu_with_scroll,columns-3,type1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Wat succes en doodgaan met elkaar te maken hebben

Op een regenachtige middag struinde ik het internet af. Ik was op zoek naar een pakkende quote die de essentie van mijn workshop over positief veranderen kon weergeven. Veel bekende namen, experts, goeroes en quotes kwamen voorbij. En vanzelfsprekend stond daar ook Steve Jobs tussen. Hoewel niet door iedereen geliefd, is hij een man van ongekende zakelijke successen. Zijn Think Different-quote kende ik natuurlijk, maar zijn uitspraken over de dood had ik nog niet helder op mijn netvlies. Want ja, wie leest er nou gezellig iets over de dood? Het blijft een onderwerp waar je eerder van wegkijkt dan vrijwillig induikt. En toch, op die regenachtige middag bleef ik dus hangen bij Jobs’ uitspraken over dit onderwerp. Ze zetten me aan het denken over de relatie tussen succes hebben in je leven en sterven en welke waardevolle lessen je wilt doorgeven. Oftewel, dat stilstaan bij de dood je bewust laat kijken naar je leven.

Onderstaande uitspraken zijn afkomstig uit een speech die hij gaf aan de afgestudeerden van Stanford University in 2005. Hij wist toen al dat hij ziek was. Vanuit het besef dat hij nog maar een beperkte tijd op aarde was, gaf hij zijn toehoorders het onderstaande mee.

 

Remembering that I’ll be dead soon is the most important tool I’ve ever encountered to help me make the big choices in life.”

Niemand denkt graag na over de dood, laat staan zijn of haar eigen dood. Ook ik niet. Veel liever denk ik aan het hier en nu en de droom van een eeuwig leven. Of iets realistischer een lang en gelukkig leven. Maar door Jobs quote besef ik me weer hoe sterk leven en dood met elkaar verbonden zijn. Als je alsmaar blijft dromen van je eigen zaak, een andere baan, relatie of wereldreis, gebeurt er niets. Stop met aanmodderen. Maak een keuze. Doe iets wel of niet en handel ernaar.

 

“Almost everything–all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure–these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important.”

Pas als je de dood in de ogen kijkt, vallen al je trots en angst om te mislukken in het leven van je af. Blijft over datgene wat echt belangrijk voor je is. Stel je nou toch eens voor dat je geen angsten en zorgen kent, zou je dan hardop durven uitspreken waar je naar verlangt of waar je van droomt? Wat zou je dan doen?

 

“Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart.”

We hebben niets te verliezen zegt Jobs. Het is een valstrik, te denken dat dat wel zo is. We werpen onze eigen belemmeringen op om het leven dat we zo graag willen leven niet te hoeven leven. Dat is best raar. Tijd om jezelf en je leven serieus te nemen en je hart te volgen.

 

“No one wants to die. Even people who want to go to heaven don’t want to die to get there. And yet, death is the destination we all share. No one has ever escaped it, and that is how it should be, because death is very likely the single best invention of life. It’s life’s change agent. It clears out the old to make way for the new.”

Dood creëert ruimte voor iets nieuws. Verandering komt niet tot stand door vast te blijven houden aan oude normen en waarden. Iets loslaten kan best lastig zijn en met verdriet gepaard gaan. Maar dat is niet erg. Het hoort bij het leven. Dus, wat moet er dood voordat je verder kunt? Welke obstakels moeten van je pad af om werkelijk je hart te kunnen volgen?

 

Kortom, ziek of gezond, jong of oud, arm of rijk, grote of kleine problemen op ons pad. Wat we gemeen hebben is dat het leven eindig is. Onze tijd op aarde is beperkt, hoe we deze tijd invullen is aan onszelf. En volgens Jobs kunnen we dan maar beter ons hart volgen. Of om het te verwoorden met een andere quote van hem: Our time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.’