4767
post-template-default,single,single-post,postid-4767,single-format-standard,theme-borderland,eltd-core-1.1.3,woocommerce-no-js,borderland-theme-ver-2.2,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,fade_push_text_top,grid_800, vertical_menu_with_scroll,columns-3,type1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Wees volkomen jezelf: voldoe aan de verwachtingen van anderen!

 

Je presteert het beste als je jezelf kunnen zijn. Dat is niet alleen goed voor jou maar ook voor de bedrijfsresultaten. Organisaties hechten daarom steeds meer waarde aan het geluk van medewerkers. Toch zijn we vaak bezig met het voldoen aan de verwachtingen van anderen.  We willen dat onze klanten en leidinggevenden tevreden zijn en dus houden we rekening met hun verwachtingen, meningen en belangen. Het is daarom simpelweg onmogelijk om iedere dag op je werk je authentieke zelf te zijn. Je wilt zelf rekening houden met anderen omdat je je relaties goed wilt houden. Hoe beter de klik met de ander, hoe waardevoller je de relatie vindt.

 

Jij bent leuk, jij niet

Helaas zul je niet met iedereen een even stevige relatie hebben op je werk. Sommige collega’s vinden we nou eenmaal leuker dan andere. Bewust en onbewust hebben we allemaal een mening over alles en iedereen, dus ook onze collega’s. Met wie je wel of geen klik hebt wordt bepaald door vele factoren –van iemands gevoel voor humor tot fysieke en culturele overeenkomsten. Zo vind jij je collega Jan een botte boer, terwijl iemand anders hem heerlijk open en direct vindt. En diegene vindt Jeanette weer een enorme slijmbal terwijl jij haar juist heel behulpzaam en aardig vindt.

Om hoger op de carrièreladder te komen, is het belangrijk om meer dan gemiddeld aardig gevonden te worden. Je  kansen op een leiderschapspositie kun je verbeteren als anderen je sympathiek vinden en je makkelijk in de omgang bent, heeft een bestuurder mij ooit eens in een prettig gesprek toevertrouwd. De gun-factor heeft alles te maken of je aardig gevonden wordt. Het hebben van gezonde en fijne werkrelaties draagt dus bij aan je succes.

 

Pleasen of niet

Fijn, maar hoe doe je dat als je van huis uit nou niet zo’n pleaser bent of contact moet maken met mensen waar je jeuk van krijgt? Mensen die het meest succesvol zijn, doorkruisen de onderlinge verschillen door te leren hoe ze hun gedrag kunnen laten aansluiten bij dat van hun collega’s. Zij kiezen een aantal aspecten die gewaardeerd worden in hun bedrijfscultuur en kijken welke vaardigheden ze zelf in huis hebben om met hun gedrag aansluiting te vinden.

Aansluiting vinden is iets anders dan jezelf dusdanig aanpassen dat je niet meer jezelf bent of herkent. Het betekent ook niet dat je je eigen doelen aan de kant zet voor het succes van anderen. Nee aansluiten is die kanten van jezelf laten zien waardoor anderen zich comfortabel bij je voelen. Het idee is niet dat je je gedraagt als iemand die je eigenlijk niet bent, maar om te leren wie je bent en hoe dit eenvoudig past bij de social flow op je werk.

 

Verbinden met de ander

Stel,  de directie van jouw organisatie hecht veel waarde aan managers die verbinding kunnen maken door rust en vertrouwen uit te stralen, energie los kunnen maken, die in control zijn en die gewicht in de schaal kunnen leggen. Je kunt dan uitzoeken hoe je eigen gevoel van bijvoorbeeld ‘verbinding’, op een dusdanige manier bij je past, als authentiek overkomt en voor je kan werken. De een zal dat doen door zijn/haar kennis te delen en de ander doet dat door de mensen in zijn/haar team te empoweren. Zoek naar die aspecten van je karakter die bij je passen.

 

Ik kan je ook nog een persoonlijk voorbeeld geven. Als merkstrateeg en veranderaar houd ik ervan om volop naar de toekomst te kijken en een slimme aanpak te bedenken. Maar als coach heb ik duidelijke feedback ontvangen. Ik moet in het hier en nu blijven en coachees stimuleren zelf oplossingen te vinden die hun problemen oplossen. Dus minder dynamiek, minder snelheid. Meer gebruik maken van mijn skills om goed te luisteren en rust uit te stralen. Dat is belangrijk voor het onderlinge vertrouwen. Het vraagt om oefening en concentratie van mij maar het heeft een positieve impact op de resultaten en successen die ik boek.

Tip: weet je niet zo goed welke waarden en normen belangrijk zijn binnen jouw organisatie? Kijk dan eens  naar de meest succesvolle mensen in de je bedrijf. Hoe gedragen zij zich? Welk tempo hanteren zij? Hoe gaan ze om met hun tijd en activiteiten.

 

Dus…..

Het is belangrijk om de verschillende kanten van onze persoonlijkheid te benadrukken in verschillende situaties en relaties. Het gaat er niet om te veranderen wie je bent. Maar om je gedrag aan te passen om bijvoorbeeld meer gezien te worden of om effectiever te zijn in het behalen van je doelen.  En ja, het kost je inspanning, maar het is het waard omdat de voordelen voor jou, je bedrijf bijdragen aan de diversiteit in onze maatschappij.